Content:
Deel deze post
Brand Building
Brand Positioning

Stijl is een keuze: wat intentional curation me leerde over smaak en merken bouwen

Waar en hoe halen we onze inspiratie vandaan?

30/6/2025
30/6/2025
Pim Berentzen
Stijl is een keuze: wat intentional curation me leerde over smaak en merken bouwen

Vaak haal ik inspiratie uit andere makers of merken. Soms bewust, soms tussen de regels door. Maar laatst werd ik weer even echt getriggerd, toen ik de nieuwsbrief las van Poolsuite FM.

Voor wie het niet kent: Poolsuite is een radioplatform, maar dan in de vorm van een totaalconcept. Het is alsof je de zomer van 1989 induikt. Muziek, typografie, copy, productdesign, alles klopt. Ze bouwen geen merk, ze bouwen een wereld. Ook hebben ze een tweewekelijkse nieuwsbrief, daar introduceerden ze een term die is blijven hangen: intentional curation. En hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik besefte: dit is waar het in branding en creativiteit steeds meer om draait.

Wat is intentional curation?

Letterlijk vertaald: bewuste verzameling. Maar eigenlijk is het meer dan dat. Het gaat om het actief verzamelen van dingen die voelen als jij. In plaats van je smaak te laten vormen door algoritmes of wat trending is, kies je zelf wat je opslaat. Je bouwt aan je smaak door te kiezen, te filteren, te groeperen, te herhalen. En dat geldt niet alleen voor design of muziek. Het gaat net zo goed over plekken waar je graag komt, kleuren waar je warm van wordt, mensen die je inspireren. Je traint jezelf om te zien wat anderen missen. Om verbanden te leggen tussen dingen die op het eerste oog niets met elkaar te maken hebben. En uit die combinaties ontstaat smaak, stijl en richting.

Waarom dit me aanspreekt

Je hoeft maar even op Instagram of TikTok te scrollen en je wordt al overspoeld door andermans ideeën. Maar intentional curation is het tegenovergestelde. Het is niet consumeren, het is bouwen. Aan je lensm visie en stijl. Als je bezig bent met merken bouwen (zoals wij bij ODB), is het verleidelijk om altijd te beginnen vanuit strategie of frameworks. Maar de merken die echt blijven hangen, zijn bijna altijd ontstaan uit een gevoel. Een bom aan inspiratie die je over de tijd hebt verzameld en steeds weer blijft verfijnen. En daar zit ‘ie voor mij: intentional curation als tool om relevantie op de lange termijn te waarborgen.

Wat ik ermee doe

Ik ben de afgelopen tijd meer gaan terugpakken op mijn eigen ‘buckets’. Oude mappen vol met screenshots van jaren geleden of archives op WeTransfer bijvoorbeeld. Dingen die ik ooit opgeslagen heb zonder precies te weten waarom, maar die me vandaag weer inspireren. Ik probeer ook bewuster te cureren: niet alleen online, maar ook offline. Winkels, café’s, kleuren, gesprekken, routines. Het klinkt misschien wat zweverig, maar het werkt echt.

Wat jij ermee kan doen

Of je nu een merk bouwt, een concept ontwikkelt of even wat inspiratie nodig hebt, intentional curation is iets dat je sterker maakt als iemand met een visie. Niet door harder te werken, maar door slimmer om je heen kijken. Niet wachten op een idee, maar bouwen aan een referentiekader waar die ideeën in kunnen landen. En dat doe je niet in één keer. Dat doe je, zoals Poolsuite zelf ook zegt, met geduld. Ik ben benieuwd, heb jij nog een ‘hidden gem’ om te delen?

30/6/2025
Brand Building
Brand Positioning

Geschreven door:

Pim Berentzen

Pim Berentzen

Owner & Creative Producer
Contact ons 24/7