Talkshow branding en opnames voor
Ziggo Sport
Showdag content voor
Het Amsterdams Verbond Festival
Nations League social content voor
KNVB
Social content Amsterdam Open Air voor
ID&T
Social event content Mysteryland voor
ID&T
Next-gen positionering toepassen op
Nationale Postcode Loterij
Spring Summer 2023 fashion campagne voor
Foot Locker
Kids enthousiasmeren om zich aan te sluiten als Rangers bij
Wereld Natuur Fonds
Festival branding 2023 voor
By the Creek
live now
24/7 working on

ODB RADIO

Muziek zit diep verstrengelt in ons DNA. Zodat jullie daar mooi van kunnen meegenieten zorgen we elke maandag ochtend voor een verse lijst met muziek om de week goed mee van start te laten gaan.

Witte navigatie pijlWitte navigatie pijl

THE ODB TIMES

Ontvang om de week updates met de laatste industrie nieuwtjes, nieuw werk en inspiratie in je WhatsApp.

Witte navigatie pijlWitte navigatie pijl

Vormgeven van creativiteit: de rol van Creative Directors

Door
op
Maandag, 24 april 2023

Voor de 11e editie van de TNC Talks gaat magazine The Next Cartel op zoek naar de mensen achter de schermen van campagnes.

Ze vroegen onze eigen Creative Director, Maikel Botterman, wat creativiteit voor hem betekent, hoe we bij ODB een cultuur van innovatie bouwen, hoe we omgaan met afgewezen ideeën en concepten en meer. Dus Maikel, the stage is yours!

1. Hoe bevorder je een cultuur van innovatie en creativiteit binnen jouw team?

Een belangrijke vraag die we onszelf bij ON A DAILY BASIS stellen is: "are we still having fun?". Het aspect van spelen, gek doen, nonsens creëren helpt om onze creativiteit te stimuleren. Ik geloof in een balans van jezelf en je werk heel serieus nemen, maar tegelijkertijd het niet té serieus te nemen.


2. Hoe ga je om met een creatief voorstel/idee waarin je echt gelooft dat het geweldig is, maar dat wordt afgewezen door een klant? Hoe pivot je om de zorgen van de klanten mee te nemen en toch trouw te blijven aan je visie?

We proberen altijd met klanten te werken vanuit een perspectief van samenwerking, ideeën heen en weer kaatsen tot we tot een concept komen dat we willen ontwikkelen. In dit proces kun je een goed gevoel krijgen van de grenzen van hoe ver je je creativiteit kunt pushen. Natuurlijk zijn er momenten waarop je alle voorzichtigheid overboord gooit en iets volledig onverwachts probeert. Dit kan ofwel de jackpot raken en de klant vindt het geweldig, of ze vinden het leuk, maar te riskant. In dit geval beland je in een situatie van een soort koord dans, waar je de balans probeert te vinden van het niet te veel afzwakken van het concept zodat het niet zijn ziel verliest maar wel de zorgen van de klant wegneemt. In dit proces komen we meestal samen met de klant, praten we over wat hun zorgen zijn en hoe we die kunnen aanpakken door middel van kleine design aanpassingen. In het ergste geval dat we er niet uitkomen en de koord dans mislukt, dan hebben we altijd nog onze “Gouden Prullenbak”; een geweldige verzameling ideeën, concepten of ontwerpen die helaas nooit het daglicht zullen zien, maar ons blijven inspireren voor toekomstige projecten.

3. Hoe creëert je een samenhangende visie voor een multi-platform campagne die zich uitstrekt over verschillende kanalen, zoals alle verschillende sociale-mediaplatforms, print en ervaringsgerichte activiteiten?

Al het werk dat we maken is gebaseerd op een strategisch fundament, die zich vertaalt naar de kernessentie van een verhaal dat je probeert te vertellen. Zodra je dat verhaal hebt, draait het allemaal om kijken naar welk publiek je het probeert te vertellen, waar je ze kunt vinden en wat de beste manier is om het verhaal te vertellen voor die specifieke kanalen. Van het ene sociale mediaplatform tot het andere, TV of out of home, de manier om een verhaal over te brengen is vaak compleet anders. Wat belangrijk is, is dat je de manier verandert waarop je het verhaal vertelt, alleen het format, niet het verhaal zelf.

4. Hoe vind je de balans tussen creativiteit en praktische haalbaarheid in een project? Bijvoorbeeld budget beperkingen, technische beperkingen, etc.

Iedereen kan de meest extravagante ideeën en visies bedenken voor een project, maar het vinden van praktische oplossingen om deze ideeën tot leven te brengen is waar creativiteit om draait. Persoonlijk geniet ik altijd van deze uitdaging, maar de beperking waar ik het meest moeite mee heb, is tijd. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat een klant wil dat je met iets nieuws komt, maar het gisteren al af had moeten zijn. De uitdaging kan leuk zijn, maar ik merk altijd dat als je de tijd hebt in losse sprints te werken, zodat het werk kan rusten en bezinken, er betere ideeën opborrelen uit je onderbewustzijn. Dus ik probeer altijd de ruimte te vinden om dat proces van bezinken te laten plaatsvinden voor mij en mijn team.

5. Het lijkt erop dat de term "Creative Director" de laatste tijd een buzzwoord is geworden. Iedereen is tegenwoordig een Creative Director. Maar wat onderscheidt een echte Creative Director?

Ik denk niet dat er iets mis is met veel mensen die een Creative Director zijn, het betekent alleen maar dat er veel mensen zijn die hun ideeën tot leven brengen. Of je nu alleen werkt of in een groot bedrijf, iedereen kan zijn eigen definitie hebben van wat het voor hen betekent om een Creative Director te zijn. Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik mijn team leid in een open en gelijkwaardige omgeving, maar wel centraal sta om de visie te beschermen en onze creativiteit in de juiste richting te sturen. Ik ben echt een mensen-mens, dus voor mij draait het zijn van een Creative Director om het samenwerken met getalenteerde mensen, ervoor zorgen dat ze zich vrij voelen om te creëren en te innoveren, en samen werken aan de doelen die we hebben gesteld voor ons werk.

Lees het volledige artikel hier.

No items found.
Telefoon
020 770 1478
New business
work@odb.nl